استاد سید منذر حکیم در روز اول کارگاههای مشق اجتهاد در قم عنوان کرد:
عدم تقدم حکم عقلی بر حکم فقهی، زنگ خطری برای پژوهشگران دینی
اولین روز از طرح ملی مشق اجتهاد در قم کلید خورد. مدیر طرح ملی روشمند سازی تحقیقات علوم اسلامی، حجتالاسلاموالمسلمین دُرّی در افتتاحیه این دوره از کارگاهها که در مؤسسه عالی فقهی دارالهدی قم برگزار میشود، ضمن اشارهای در مورد کلیت کارگاهها، بهتفصیل، عناوین کارگاهی پانزده جلسه برگزارشده در هر دوره از کارگاههای طرح ملی مشق اجتهاد را توضیح داده و در ادامه با اشاره به اینکه تنها ۲۰۰ نفر از طلبههای سراسر کشور در زمره نخبگان این طرح قرار میگیرند، به اهمیت دستبهقلم شدن و نوشتن پرداخت.
بعد از برگزاری جلسه افتتاحیه، حجتالاسلاموالمسلمین سید منذر حکیم، عرصههای فقه را با عنوان «آفاق فقه پژوهی» ارائه نمود. نکتهای که ایشان در این جلسه بدان اهمیت دادند این بود که اگر نتیجهای در فقه با فطرت و عقل آدمی منافات داشت، باید فطرت و عقل را مقدم داشته و این مسئله را از قول استاد خود، مرحوم شهید صدر بهعنوان زنگ خطری برای پژوهشگران دینی قلمداد کرد.
وی ضمن اشاره بهحکم فقهی عدمتغییر میزان پرداخت مهریه باگذشت زمان، این حکم را خلاف عقل و فطرت آدمی تلقی نمود.
استاد سید منذر حکیم در جلسه دوم کارگاه «آفاق فقه پژوهی» به نظامهای مختلف کشفشده از فقه پرداخت و از فقه الامامه، فقه تربیتی، فقه الحقوق، فقه الجزاء، فقه العقوبه و … بهعنوان برخی از نظامهای فقه یادکرد و گفت: هر یک از فقههای مضاف و عرصههای آن در ضمن یکی از این نظامها جای میگیرد.
استاد حوزه علمیه قم، ضمن سؤالی در مورد رابطه فقه و دین و اینکه نظامهای فقهی را از کدامیک کشف میکنیم، با استدلال به آیه شریفه «نفر»، رابطه این دو را مساوی دانسته و یادآور شد: عرصهای از زندگی نداریم که حکم شرع در آن خالی باشد.