- چیستی پژوهش و ارکان آن.
- دینپژوهی و گسترههای آن.
- مناسبات میان گسترههای دینپژوهی.
- رویکردها به پژوهش در باب دین.
- پژوهش تاریخی: معرفی روش پژوهش تاریخی و تاریخچه آن، اهمیت و کاستیهای آن، منابع مورداستفاده در این روش، معرفی چند پژوهش تاریخی مهم در باب دین و ارزیابی آنها.
- پژوهش تطبیقی: معرفی این روش، اهمیت و مخاطرات آن، معرفی چند پژوهش تطبیقی موفق در حوزه دین و ارزیابی آنها.
- پژوهش پدیدار شناختی: چیستی پدیدارشناسی، معرفی و توضیح سابقه آن، ضرورت پژوهش پدیدار شناختی در حوزه دین، الزامات و اقتضائات کاربست این روش در مورد دین، منابع مورداستفاده، معرفی آثار موفق پدیدار شناختی و ارزیابی آنها.
- پژوهش نصمحور: معرفی خصائص این روش، توضیح سابقه طولانی آن در سنت پژوهشی مسلمین و ضرورت و نقاط قوت و ضعف آن، منابع مورداستفاده، معرفی آثار درخشان در این زمینه و ارزیابی آنها.
- پژوهش تجربی: تاریخچه آغاز این سنخ از پژوهش در باب دین، توضیح و تبیین روش تجربی و اقتضائات کاربست آن در حوزه دین، ضرورت و معایب این روش، منابع این روش، معرفی چند اثر شناختهشده و موفق در این زمینه و ارزیابی آنها.
- پژوهش میانرشتهای: تبیین پژوهش میانرشتهای، ضرورت و کاستیهای آن، منابع مورداستفاده، معرفی آثار مهم در این حوزه و در صورت امکان ارزیابی آنها
- پژوهش فلسفی: معرفی پژوهشهای فلسفی -الهیات جدید و فلسفه دین- و قلمروشناسی آنها، ضرورت و محدودیت این روش، منابع مورداستفاده در این روش، معرفی چند اثر موفق در این حوزه پژوهشی و ارزیابی آنها.
- پژوهش جامعهشناختی: معرفی پژوهش جامعهشناختی و قلمروی اعتبار آن، تاریخچه پژوهشهای جامعهشناختی در باب دین، ضوابط، اهمیت و محدودی های آن، منابع مورداستفاده در پژوهش جامعهشناختی، معرفی چند اثر درخشان و ارزیابی آنها.
- پژوهش روانشناختی: معرفی حوزه پژوهشی روانشناسی دین، ضوابط، اصول و منابع آن، اهمیت و کاستیهای آن، تاریخچه پژوهشهای روانشناختی در باب دین، معرفی چند پژوهش اثرگذار در این حوزه و ارزیابی آنها.
- طرح مسئله
- معنا و مفهوم مسئله؛ فرق آن با مشکل یا موضوع؛ روش وصول به یک مسئله معین و شایسته پژوهش.
- انتخاب مسئله پژوهشی: مؤلفههای مؤثر در انتخاب یک مسئله اثرگذار و کارآمد و مناسب با شرایط پژوهشی پژوهشگر.
- تهیه و تدوین طرح پژوهشی: ضرورت تدوین طرح، راهکارهای عملیاتی، اشتباهات رایج.
- جمعآوری اطلاعات: روشها، معرفی منابع اطلاعاتی مرجع و روزآمد کتابخانهای و اینترنتی، روش ارزیابی و طبقهبندی اطلاعات.
- اصول نگارش و ویرایش.
منابع:
راهنمای تحقیق در حوزههای علمیه با اقتباس از نگرش اسلام به علم و هستی؛ عبدالحمید واسطی؛ انتشارات موسسه مطالعات کاربردی علوم و معارف اسلام (مشهد). روششناسی مطالعات دینی، احد فرامرز قراملکی؛ انتشارات آستان قدس رضوی. درسنامه روش تحقیق، مجید طرقی؛ انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران.